…a má ty nejrozmanitější popisky, přívlastky a styly, dodávám já 😊 Jemná, dynamická, roztančená, ve vzduchu, kancelářská, horká, akrobatická. V dnešní době existuje jóga na každou část těla, pro zdravá záda, hormonální systém, pro krásu tváře. Pořádají se akce, semináře, pobyty ve spojení s jógou. Registrovaných lektorů je v současné době okolo 10 000 jedinců. A těch důvodů, proč klienti s touto starodávnou praxí začínají, tak těch je snad ještě víc.

Moje první setkání s jógou proběhlo v roce 1998 v Praze. V prehistorických dobách, kdy se aerobik cvičil ve školních tělocvičnách a jógová studia byla hudba budoucnosti. Zaujala mě tehdy kniha „Klasická jóga“. Na obalu byla indická žena oděná do elastického, lesklého overallu. Neznala jsem nikoho, kdo by v podobném obleku vypadal dobře, a ještě k tomu v tak „pokročilém“ věku. Nicméně začala jsem cvičit asany podle knihy. Nedávali mi moc smysl, dokud jsem si nenašla svoji první učitelku hatha jógy, Arunu Čumpelíkovou. Hloubku tohoto uceleného systému jsem ale začala chápat mnohem později. Mimo jiné proto, že jsem valnou část svého volného a profesního času věnovala orientálnímu tanci. V roce 2009 pod vedením Dalibora Štědronského jsem začala do jógy pronikat mnohem hlouběji. Na tolik intenzivní bylo mé pohlcení jógou, že jsem ji nechala pronikat i do tanečního světa. Sem tam jsem ji začala předvádět na tanečních pobytech, akcích. A teprve v roce 2015 jsem svoje lektorské pokusy v józe zformalizovala získáním certifikátu. Od té doby těch certifikátu přibylo mnohem víc (jsem nenasytný student) a přibylo mnohem víc mých lekcí a seminářů se zaměřením na poznávání sebe skrz jógu.

Mám obrovskou radost, že se ve spolupráci s Centrem Tance podařila první edice Malé Školy Jógy, která je určená všem, kteří navštívili veřejné lekce jógy a chtěli by se dozvědět něco víc. O filozofii, provedení pozic, abychom si neuškodili, hlubším pochopení, jak tělo funguje, návod, jak nastavit svoji vlastní praxi, základy meditace a mnohem víc. Jednoduše vše, na co na pravidelných 60minutových lekcích není prostor. Druhá edice začíná 13.3. a v plánu je i letní Malá Škola Jógy.

V současnosti je jóga doopravdy všude, kam se člověk podívá. A je to dobře. Učí nás být vnímavý a laskavý sami k sobě na podložce. Dává nám návod, jak žít svůj život mimo podložku. Je to smysluplná cesta a je naprosto jedno kdy, jak a kudy na ni naskočíte.

Odkaz na lekce, MŠJ a semináře.